Przepis na czekoladowy balsam do ust

Przygotowania do biskupickiej Akcji Lato i planowanych do zrobienia podczas niej warsztatów kosmetycznych zabrała mi dość dużo czasu. Z poprzedniego balsamu do ust byłam nie do końca zadowolona – był za bardzo czekoladowy i zbyt brudzący. Dlatego rozpoczęłam poszukiwania na lepszy przepis i znalazłam coś naprawdę cudownego 😀

Przepis na wykonanie balsamu jest bardzo prosty i możliwy do wykonania przez dzieci, o młodzieży już nie wspominając.

Aby wykonać taki balsam należy przygotować:

  • 10 g wosku pszczelego;
  • 20 g czekolady gorzkiej (kupiliśmy 90% polską czekoladę);
  • 20 g oliwy;
  • ½ łyżeczki płynnego miodu.
    Opcjonalnie:
  • 4 krople pomarańczowego olejku eterycznego;
  • 27 kropli witaminy E;
  • waga kuchenna;
  • 50 ml pojemnik z zakrętką;
  • miska do mieszania, w której można przygotować kąpiel wodną lub którą można ogrzać w mikrofalówce.

Przygotowanie:

  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i wosk pszczeli. W warunkach świetlicowych (bez kuchenki) stworzenie kąpieli wodnej z prawdziwego zdarzenia było bardzo trudne. Wosk się bardzo ciężko topi. Dlatego ogrzewałyśmy miski w mikrofalówce do momentu, w którym wszystko wydawało się lekko nadtopione, by później energicznie całość zamieszać na jednolitą masę.
  2. Dodajemy oliwę, dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie miała ok. 40-45 stopni C, dodajemy miód, olejek i witaminę E. W tym punkcie warto być cierpliwym. Zbytni pośpiech powoduje wytrącanie się składników i powstanie białawego kożuszka na powierzchni balsamu.
  3. Mieszamy i szybko przelewamy do przygotowanych pojemniczków.

Balsamy wyszły nam smaczne, świetnie się rozsmarowują i nie brudzą. Można je przechowywać do 3 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *