ta wkrótce stanie się stroną z poradami dla maker'ów przechodzę do nowej strony
Przepis na czekoladowy balsam do ust
Przygotowania do biskupickiej Akcji Lato i planowanych do zrobienia podczas niej warsztatów kosmetycznych zabrała mi dość dużo czasu. Z poprzedniego balsamu do ust byłam nie do końca zadowolona – był za bardzo czekoladowy i zbyt brudzący. Dlatego rozpoczęłam poszukiwania na lepszy przepis i znalazłam coś naprawdę cudownego 😀
Przepis na wykonanie balsamu jest bardzo prosty i możliwy do wykonania przez dzieci, o młodzieży już nie wspominając.
Aby wykonać taki balsam należy przygotować:
- 10 g wosku pszczelego;
- 20 g czekolady gorzkiej (kupiliśmy 90% polską czekoladę);
- 20 g oliwy;
- ½ łyżeczki płynnego miodu.
Opcjonalnie: - 4 krople pomarańczowego olejku eterycznego;
- 27 kropli witaminy E;
- waga kuchenna;
- 50 ml pojemnik z zakrętką;
- miska do mieszania, w której można przygotować kąpiel wodną lub którą można ogrzać w mikrofalówce.
Przygotowanie:
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i wosk pszczeli. W warunkach świetlicowych (bez kuchenki) stworzenie kąpieli wodnej z prawdziwego zdarzenia było bardzo trudne. Wosk się bardzo ciężko topi. Dlatego ogrzewałyśmy miski w mikrofalówce do momentu, w którym wszystko wydawało się lekko nadtopione, by później energicznie całość zamieszać na jednolitą masę.
- Dodajemy oliwę, dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie miała ok. 40-45 stopni C, dodajemy miód, olejek i witaminę E. W tym punkcie warto być cierpliwym. Zbytni pośpiech powoduje wytrącanie się składników i powstanie białawego kożuszka na powierzchni balsamu.
- Mieszamy i szybko przelewamy do przygotowanych pojemniczków.
Balsamy wyszły nam smaczne, świetnie się rozsmarowują i nie brudzą. Można je przechowywać do 3 miesięcy.